Metro: prinsjesdag

metro-220x79

Prinsjesdag is in Nederland toch bij uitstek de dag om als vrouw een hoedje te dragen. En daarmee ontstaat een prachtig podium om méér met die hoedjes te doen. “Er is zoveel talent, dat moet beter geëtaleerd worden”, vindt D66 Kamerlid Fatma Koşer Kaya. Dus de hoeden die zij en haar collega-Kamerleden van D66 deze Prinsjesdag dragen zijn ontworpen door modestudenten.

“Toen we nog een driemansfractie waren liep ik al met het idee”, vertelt Fatma Koşer Kaya. Maar de D66-politica wachtte tot dit jaar tot ze haar collega’s voorstelde om studenten de traditionele Prinsjesdaghoeden voor de partij te laten ontwerpen. “Er zit veel talent in Nederland”, weet Koşer Kaya, “dit is maar een eerste stap”.

Vierdejaarsstudenten Michelle Lievaart en Joyce Zwakke maakten de hoeden van respectievelijk Magda Berndsen en Stientje van Veldhoven. Studiepunten krijgen ze er niet voor, maar de hoeden komen absoluut op het cv van de beide studentes te staan. “Het is heel bijzonder om de kans te krijgen écht iets te laten zien”, zegt Zwakke.

Omdat ROC Mondriaan geen aparte hoedenmaakopleiding heeft, is de hulp ingeroepen van Berry Rutjes. De in Gouda gevestigde professioneel hoedenmaakster begeleidde de modestudenten bij het maken van hun kunstwerkjes. De duo’s van student en Kamerlid trokken samen naar Gouda waar de Kamerleden een van de ruim tweehonderd modellen pasten. Als dan eenmaal was bepaald welke soort hoed het moest worden, konden de studenten aan de slag. Studente Lievaart: “Het was veel handwerk, gelukkig begeleidde Berry ons goed.”

Stientje van Veldhoven is meer dan tevreden met het werk van ‘haar’ studente Zwakke. Ze heeft heel grote en heel kleine hoedjes gepast en ze heeft het volledige kleurenpalet geprobeerd. Van Veldhoven is vooral te spreken over de flexibiliteit waarmee de studenten er alles aan deden de hoedjes perfect te maken voor de draagsters: “De studenten zijn zo betrokken, zo bezig met wat bij je past.”
Het is nog niet duidelijk wat er na vandaag met de hoedjes gebeurt. Pia Dijkstra hoopt ze ergens in de partijvertrekken tentoon te stellen. En dan is het echt, zoals Koşer Kaya nu al vindt, “bijna een kunstproject”.

Metro

+ There are no comments

Add yours